Een concept ontwikkelen voor een transmediaal verhaal, waarbij kennis van klassieke en hedendaagse verteltheorie worden toegepast om communicatiedoelen te realiseren - dat is wat bij design for insights centraal stond.
Vanuit een persoonlijke ervaring is een universeel verhaal gevormd, waar anderen herkenbaarheid ontdekken. Dit verhaal kan dienen als middel tot persoonlijke ontwikkeling en leiden tot identificatie. Om tot een transmediaal verhaal te komen is onder andere gekeken naar verschillende elementen: oerkarakters, archetypen, de wereld, vertelstructuur en beleving van tijd.
MAGISCHE OBJECTEN
Veiligheid en geborgenheid is van groot belang tijdens de transitie van kind naar volwassene. Ondanks dat een kind opgroeit in een warm gezin helpen knuffels, met name lievelingsknuffels, met de emotionele en sociale ontwikkeling. Knuffels hebben magische krachten en nemen zonder iets te zeggen met gemak elke vorm van stress weg. Het kunnen vasthouden van een bekende geur en gevoel doet een kind meer dan goed. Maar niet alleen kinderen. Ook volwassenen slapen geregeld nog met een knuffel voor geruststelling.

Des te groter is het drama als de lievelingsknuffel kwijtraakt. De knuffel is onvervangbaar en het kind ontroostbaar. Want er is er maar één van op de hele wereld. Maar wat maakt een knuffel nu precies zo bijzonder? En welke betekenis hebben zij tijdens onze reis naar volwassenheid?
HET THEMA
Autonomie en de wens van het verkrijgen daarvan.
Mijn oerscène, het verliezen en hervinden van een knuffel, heeft destijds op vierjarige leeftijd een flinke impact op mij gemaakt. De koppeling van mijn oerscène en een recentelijke gebeurtenis heeft mij doen realiseren dat dit hét bewijs is dat autonomie een gegeven is waar ieder mens mee te maken heeft.
Het “zelf doen” wat kinderen vaak zeggen, gaat nooit weg. Misschien kan autonomie zelfs gezien worden als oerdrang. De drang en wens om te blijven groeien naar grotere hoogtes, waarbij iedereen op zoek is naar vertrouwen en geborgenheid. Deze zoektocht kan vele pieken en dalen hebben, waarbij geluk en verdriet een rol spelen. Autonomie kan het elixer zijn waar iedereen naar smacht. 
Vanuit het thema en de daarbij komende realisatie wordt een verhaal verteld over een klein meisje die haar knuffel niet kan bereiken. De knuffel loopt steeds weg en laat zich niet vangen. Een aantal wanhopige pogingen om de knuffel te vangen lijken steeds te mislukken. Voor de knuffel is het een spelletje, maar het meisje vindt het alles behalve leuk.

Het is een interne reis waarin het meisje zichtbaar groeit en volwassen wordt, maar uiteindelijk lijkt alles een grote droom en wordt ze wakker in de realiteit als volwassene. 
De balans tussen verlies en hervorming autonomie is een conflict waar velen mee te maken krijgen. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan, waarbij er geen goed of fout is. Dit onderwerp voor het transmediale verhaal kan een breed publiek bijstaan in hun eigen proces tot het vormen van autonomie.
 Transitional object, Winniecott
Transitional object, Winniecott
Premisse & Plotvraag
Premisse & Plotvraag
Drijfveer & Dilemma
Drijfveer & Dilemma
Conflict & Elixer
Conflict & Elixer
OERKARAKTER​​​​​​​
Naam        Lotte de Vries
Leeftijd     van 4 tot 29 jaar gedurende de verhaalloop
Oermotief / Wilsverlangen
Het verkrijgen van autonomie en opgroeien op een manier waar zij zich comfortabel bij voelt.
Persoonlijke drijfveer
Lotte haar persoonlijke drijfveer is om succesvol te zijn in het leven en een situatie voor zichzelf te creëren waarbij zij zelfstandig is en daarmee niet afhankelijk van anderen.
Drijfveer in het verhaal
Lotte probeert in haar volwassen leven de dood van haar vader en de leegte hij achterlaat op te vullen. Zij is daarbij op zoek naar haar nieuwe rol binnen de familie.
Voor de drijfveren is uitgegaan van Lotte als volwassene, aangezien zij diegene is die de veelzeggende en bepalende droom heeft. Met de ervaring als kind in de droom probeert zij zichzelf iets te vertellen en te leren over iets wat er in de huidige tijdsgeest heeft plaatsgevonden. Als dramatische held en veranderend oerkarakter kan men zich met haar identificeren om via betekenisvolle handelingen wezenlijke inzichten te krijgen.
Archetype
Binnen haar levensechte droom als kind in de achtervolging van haar knuffel neemt Lotte in eerste instantie de rol aan als weeskind door in de slachtofferrol te vallen wanneer ze haar knuffel niet weet te vangen. Maar als strijder weet zij boven zichzelf uit te groeien en moed te tonen. Ze leert te durven vertrouwen op zichzelf.
Uiteindelijk spreekt zij zichzelf toe als wijze. Het was allemaal maar een droom. Toch heeft het haar nieuwe inzichten gebracht waardoor zij aan de binnen- én buitenkant is gegroeid als individu. Ze heeft meer over zichzelf geleerd en weet nu dat ze een stukje sterker is geworden.
Spanningsboog
Spanningsboog
Karakterboog
Karakterboog
Realistische wereld
Realistische wereld
Droomwereld
Droomwereld
VERTELVORM
Gedurende het verhaal zal er weinig gesproken worden. Emotie zonder woorden kan de meest krachtige vorm zijn, waarbij twee individuen elkaar iets op gevoelsmatig vlak kunnen vertellen door middel van het uiten van emotie. Dit kan alleen wanneer er een ijzersterke verbintenis is. Lotte en haar vader hadden deze onuitgesproken band. Er zal daarom alleen worden gesproken  om deze band tussen Lotte en haar vader te uiten. Dit zal geen pleidooi zijn, maar een aantal simpele sterke woorden om de emotie en liefde tussen die twee inzichtelijk te maken en te versterken. De algemeen herkenbare en accentloze Nederlandse woorden in die Lotte zal uitspreken zijn gericht naar zichzelf in tegenwoordige tijd, niet naar de kijker. Zij zijn puur toeschouwers en leven mee met Lotte.

VERTELSTRUCTUUR
Het verhaal van Lotte lijkt in eerste instantie non-fictie, maar zal zich door haar droom snel ontplooien tot een fictionele wereld. Om deze fictie transmediaal te brengen is het interessant om binnen de afzonderlijke aktes een non-lineaire structuur toe te passen. De kern van de aktes zal daarbij altijd inzichtelijk blijven. Zo moet eerst Lotte haar vader overlijden voordat zij weerstand kan vertonen. En moet zij tot stilstand komen voordat zij kan gaan dromen.

Pas in de tweede akte, tijdens het dromen, kan de non-lineaire structuur volledig tot zijn recht komen. Hoe de droom van Lotte invulling krijgt kan iedere keer verschillen. De afzonderlijke pogingen om haar knuffel te vangen hoeven zich niet in specifieke volgorde op te volgen. Er kan zelf bepaald worden hoe de omgevingen en sferen zich elkaar afwisselen en wat Lotte doet om weer herenigd te worden met haar knuffel.


TIJDSBELEVING
De beleving binnen het concept kan afwisselend zijn en is mede afhankelijk van Lotte haar beleving. In haar realistische wereld zal met name Chronos een grote rol spelen in het uitbeelden van haar dagelijks leven. Op een aantal punten lijkt de tijd stil te staan en komt Kairos in beeld, zoals bij de dood van haar vader waarbij de grond langzaam onder haar weg lijkt te zakken. Bij haar weerstand en herontdekking komt Chronos langzaam weer terug.

In haar droomwereld gelden andere regels. Daar heerst Kairos en bestaat er geen enkele logica in tijd. Eenmaal terug uit haar droom wordt Chronos weer hersteld.
DE DOELGROEP
De doelgroep omvat mannen en vrouwen met een leeftijd tussen 6 en 80 jaar, waarbij ieder een eigen invulling kan geven aan het verkrijgen van autonomie. Zo wilt het kind zelfstandig naar school fietsen, de volwassene volledig zelfvoorzienend zijn en een eigen huis kopen en de oudere zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De verschillende mediavormen die in het volgende hoofdstuk aan bod komen worden afgestemd op deze doelgroep.
Als uitgangspunt kunnen bijvoorbeeld de films van Pixar gebruikt worden. Deze films zijn aantrekkelijk voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen worden aangetrokken door de visuals, het geluid en grote lijnen van het verhaal. Volwassenen zien de diepere laag die wordt uitgedragen door humor, verborgen boodschappen, herkenbaarheid en een kans tot korte ontsnapping.


HET DOEL VAN DIT TRANSMEDIALE VERHAAL?
Laten zien dat een mens zelfs in een van de moeilijkste ervaringen een kans kan zien om te groeien, te leren en boven zichzelf uit te stijgen. Rouw is hier een groot voorbeeld van, maar daarmee niet het belangrijkste thema. Het is de (oer)drang van de mens om vooruit te gaan en autonoom te worden op wat voor manier dan ook.

Iedereen kan dit bereiken op zijn eigen manier en tempo. Dit transmediale verhaal wilt het publiek doen inzien dat toegeven aan zwakte kan leiden tot groeiende zelfstandigheid. Deze zelfstandigheid kan vele vormen hebben en uit zich in Lotte haar geval als het overwinnen van haar angst en loslaten van het bekende. Het vormen van een nieuwe autonomie.

You may also like

Back to Top