Voor waardecreatie is een concept bedacht voor een impactvol transmediaal evenement. Er is een casus tot stand gekomen naar aanleiding van een fragment van Simon Sinek. Zijn kennis over technologie en de koppeling met verslaving liet mij niet los. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een onderwerp dat zich richt op een maatschappelijk probleem.
Kinderen spelen steeds minder vaak buiten, met alle gevolgen van dien. Deze gevolgen zijn moeilijk te overzien en wellicht groter dan gedacht. Om dit naar een transmediaal evenement te vertalen is er gebrainstormd, zijn denkpatronen aan bod gekomen en is er een projectplan opgesteld.

BUITENSPELEN & CONNECTIE MET NATUUR
De hoeveelheid kinderen dat elke dag buiten speelt is in de afgelopen jaren drastisch gedaald. Tussen 2013 en 2018 is het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent. Volgens Jantje Beton speelt 17 procent van de kinderen zelfs nooit buiten, terwijl het juist zo belangrijk is voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling van een kind. Buitenspelen is een vorm van socialisering en ook ontstaat er meer connectie met de natuur.
En deze connectie met onze natuur brengt een flink aantal voordelen met zich mee. Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van kinderen:
    • Herstel van stress
    • Aanzetten tot sociaal contact
    • Bevorderen van mentale ontwikkeling
    • Bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en zingeving
    • Stimuleren tot beweging
Uit onderzoek is gebleken dan kinderen die tijdens de lockdown sterker verbonden waren met de natuur minder gedragsproblemen en emotionele zorgen ervaarden.
BRAINSTORMEN
Om tot een innovatief creatief evenement te komen is er een brainstormtechniek toegepast waarbij er in korte tijd 20 ideeën zijn geschetst aan de hand van de stelling: 
"Hoe kan Jantje Beton onwetendheid doorbreken en kinderen meer in aanraking laten komen met de natuur, zodat zij eerder uit eigen beweging naar buiten gaan?"
Alle schetsen bevatten op zichzelf staande ideeën. Om het naar een nieuw level te brengen wordt onderzocht of een aantal van deze ideeën samengevoegd kunnen worden. Met verassende combinaties tot gevolg, waaruit het uiteindelijke concept is gekozen dat wordt vertaald naar een transmediale gebeurtenis.
Brainstorm schetsen
Brainstorm schetsen
Conceptvorming
Conceptvorming
ZELF AAN DE KNOPPEN ZITTEN
Door connectie met anderen kan onwetendheid gemakkelijker doorbroken worden. Samen een uitdaging aangaan en moeilijkheden overwinnen geeft verbinding, ongeacht het onderwerp. Er wordt een situatie gecreëerd waarbij kinderen de verantwoordelijkheid krijgen voor de natuur. Deze verantwoordelijkheid wordt versterkt door de samenwerking die zij moeten aangaan. Er kunnen verschillende scenario’s met diverse niveaus gecreëerd worden voor verschillende leeftijden. Door een immersive omgeving te creëren worden kinderen volledig meegenomen in het verhaal, zien zij direct het resultaat van hun acties en werken zij samen toe naar een goed einde.

Vlieg mee met de bijen en ontdek dat er steeds minder bloemen zijn om honing te maken. Volg de eekhoorn in zijn zoektocht naar hazelnoten en help de kleine ree om zijn moeder weer terug te vinden. Iedere deelnemer krijgt een rol in het verhaal toegewezen met een eigen verantwoordelijkheid. Samenwerking en het afstemmen van elkaars plannen en ideeën is van belang voor een goede afloop. De immersiveness is overal terug te vinden. Licht en geluiden zetten de sfeer neer en projecties rondom de omgeving zaten het gevolg zien van de keuzes van de deelnemers. Spelenderwijs laat dit spel kinderen zien hoe de natuur reageert op hun acties en tegen welke problemen planten en dieren kunnen aanlopen. Weetjes worden gedeeld en overal zijn hints te vinden. Kinderen ontdekken de waarde van de natuur en leren de karakters van het verhaal en medespelers gaandeweg steeds beter kennen. Ze kunnen samen in overleg gaan en elkaar verder brengen. Wie weet brengt kennis van de ene rol de ander wel verder.
Na afloop kan nieuwe kennis leiden tot een hernieuwde interesse voor wat er buiten in de echte wereld gebeurt. Deelnemers komen terug op hun ervaringen en zijn door de samenwerking een nieuwe verbinding met elkaar aangegaan. Kinderen gaan meer om zich heen kijken en kunnen zich beter inleven in de natuur. Misschien is het toch niet zo saai als dat je dacht.
DE BEESTEN-BUS
Stel je voor: een verplaatsbaar evenement dat een grote hoeveelheid kinderen door het land weet te bereiken. In de bus spelen kinderen samen en volgen zij een verhaallijn waarin het probleem van een dier wordt behandeld. De flora en fauna die in deze verhaallijnen verwerkt zijn komen voor in Nederland. Lokale problemen komen naar voren. Wanneer het dichterbij staat ontstaat er gemakkelijker een connectie.
In de Beesten-bus leren kinderen spelenderwijs over de natuur en worden zij volledig ondergedompeld in deze natuur. Projecties aan de binnenzijde van de bus, lichten, geluiden en geuren ontstaan naar aanleiding van de keuzes die kinderen maken.

TOEPASSING
Doordat de Beesten-bus verplaatsbaar is, kan het op diverse locaties van meerwaarde zijn. Zo kan de bus uitgenodigd worden op een schoolplein, kan het onderdeel uitmaken van een beurs of kan de bus in opdracht van de gemeente in het alledaagse straatbeeld te vinden zijn.
Daarnaast kunnen de verhalen in de bus aangepast worden naar de leeftijd, niveau en achtergrond van kinderen. Taal, mate van spanning en moeilijkheidsgraad van het verhaal is aanpasbaar.
HET BEGIN
Je zit in de klas en in je ooghoek zie je een oude Amerikaanse schoolbus het schoolplein op rijden. Het valt je op dat deze niet geel is maar paars. Wat gek! De juf legt uit dat deze schooldag iets anders gaat verlopen, de klas gaat een avontuur aan. Samen met je klasgenoten spring je naar de bus, nieuwsgierig hoe deze er van binnen uitziet. Bij binnenkomst waan je je in een andere wereld. De hele binnenkant is donker, zelfs de ruiten. En er wordt van alles op de muren en het plafond geprojecteerd. Kleuren, geluiden en zelfs geuren komen je tegemoet.
HET MIDDEN
Over de hele lengte van de bus zie je een grote hoeveelheid stoeltjes en beeldschermen staan. Iedereen krijgt een plek toegewezen, zo ook jij. Je gaat achter je stoel zitten en ziet dat het scherm en de knoppen nog donker zijn. Dan ineens hoor je een zware mannenstem. Het is de buschauffeur die iedereen welkom heet. Hij legt het spel uit en laat weten waar je naartoe gaat werken. Ineens schiet het scherm aan en geven de knoppen licht. Een introductie start en de binnenzijde van de bus komt tot leven. Projecties, geluiden, lichten en geur worden geactiveerd door de keuzes die je maakt.
Er is je wel verteld dat je samen moet werken, maar je bent eigenwijs en gaat alsnog zelf op pad zonder te overleggen. Totdat je jezelf op een gegeven moment tegenkomt. Je staat, net zoals al je klasgenoten vast. Op dat punt begint er een samenwerking te ontstaan. Samen volgen jullie het verhaal, weten jullie obstakels te overwinnen, leer je over de natuur en weet het verhaal tot een goed einde te brengen. Wat een reis! Je wilt eigenlijk nog niet dat het klaar is en vind het best jammer dat het is afgelopen.
HET EINDE
De dag is voorbij gevlogen en je stapt de bus uit, terug de gewone wereld in. Samen met je klasgenoten bespreek je het gezamenlijke avontuur en wat je allemaal hebt geleerd. De volgende dag start het weekend en je moet terugdenken aan het grootse avontuur in de bus. Je besluit je vrienden op te zoeken en het avontuur buiten opnieuw op te zoeken. Misschien kom je wel een van de karakters tegen?
HET PROJECTPLAN
Met een projectplan kunnen afspraken en plannen vooraf vastgelegd worden. Door deze vast te leggen kan de uitvoering en navolging gewaarborgd worden.
PROBLEEMSTELLING
Er heerst een technologie-verslaving. Het is volledig geïntegreerd in ons leven en wij zijn er zelfs afhankelijk van geworden. Kinderen kopiëren gedrag en voor hen is het nu de normaalste zaak om regelmatig achter een scherm te kruipen. Er ontstaan daarbij vooroordelen over de natuur en buitenspelen. Het is oubollig en zelfs saai.
De uitdaging voor Jantje Beton ligt in het doorbreken van deze onwetendheid en de natuur dichterbij te brengen op een manier dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Doordat kinderen meer connectie voelen met de natuur zullen zich op den duur meer verbonden voelen met hun omgeving en uiteindelijk gezonder en gelukkiger zijn.

DOELSTELLING
Het ontwerpen en neerzetten van een transmediaal event dat bijdraagt aan de gezondheid van kinderen, door hen vanuit eigen motivatie het scherm uit te laten zetten en naar buiten gaan om te spelen. Met als gevolg een betere mentale en fysieke gezondheid. Een nieuw normaal voor komende generaties.
Kinderen krijgen tegenwoordig enorm veel prikkels binnen. Hun interesse vangen maakt het daarmee des te uitdagender. Met de Beesten-bus weet Jantje Beton vanuit een verrassende hoek te komen om beeldschermkinderen een ander perspectief te laten zien. Door hen op inspirerende wijze kennis te laten maken met de natuur wordt mogelijk impact gegenereerd, waaruit een nieuwe beweging in gang wordt gezet. Een beweging waarin kinderen zelf de keuze maken om dat scherm uit te doen en naar buiten te lopen.
Met onderdompeling en immersiveness in de Beesten-bus kan empathie ontstaan voor de karakters in het verhaal en de medespelers. Er ontstaan kansen voor dialoog, tijdens en na het evenement. Door dialoog blijft het verhaal leven en worden kinderen mogelijk aan het denken gezet.
De dynamiek in de bus weet kinderen te triggeren en zet hen aan tot participatie. Spelen met lichten en geluiden spreekt de creatieve geest en fantasie van kinderen aan en dat komt ten goede voor de motivatie van kinderen om mee te spelen. Kinderen maken zelf een heuse heldenreis door gedurende het bezoek van de Beesten-bus.
En of dit een succes zal zijn voor Jantje Beton? Dat zal een proof of concept uitwijzen.

You may also like

Back to Top