Ken je dat? Je zit nietsvermoedend op de bank en ineens besef je dat je iets heel belangrijks bent vergeten. Tijdens het nadenken over een oplossing begin je onbewust je vingers langs elkaar te wrijven en voel je een haakje. Onbewust ga je met je vingers naar je hand en haal je het weg met je tanden. Ineens besef je wat je aan het doen bent... NO TOUCHY!

WAAROM EEN GAME VOOR NAGELBIJTERS?
Nagelbijten is een hardnekkige gewoonte waar men niet zomaar vanaf komt. Ook ik heb flink gebeten en doe dit nog steeds op momenten van drukte, verveling en/of stress. Er worden diverse producten op de markt aangeboden die zich richten op het ontmoedigen en straffen van het gedrag, zoals bittere nagellak. Met een serious game wordt de oplossing voor het nagelbijten op een andere manier benaderd, waarbij de focus ligt op het leren omgaan met de gewoonte. Het doel is dit op een creatieve en theoretische wijze een oplossing te bieden in de vorm van een prototype.
Er is een one-page serious gamedesign vormgegeven welke de ontwikkelingen toont rondom de realisatie van deze serious game. De onderdelen van deze 'one-pager' zijn te vinden op deze pagina.

HET PROTOTYPE
NO TOUCHY! is een serious game voor nagelbijters die hun gedrag graag anders willen zien. Want weet je eigenlijk wel wat al die bacteriën met je vingers doen? Een ring die je beweging volgt is gekoppeld aan een app die jou leert om te gaan met verschillende cues die leiden tot bijten. De bewegingen die nodig zijn om de bacterie-monsters te verslaan helpen jou met het vormen van gewenning. Je zal het friemelen en wrijven steeds minder associëren met nagelbijten.
Het prototype is ontstaan vanuit theorie en wordt aan de hand hiervan stapsgewijs verder onderbouwd. Klik op de onderstaande button voor een live preview.
HUIDIGE & GEWENSTE ROUTINE
Voor de invulling van een serious game ik mijn eigen gedrag als uitgangspunt genomen. Ik ben nagegaan wat mij ertoe zet om te bijten, hoe ik dit bijt-gedrag uitvoer, wat het mij brengt en welke feedback ik krijg. De cue is daarbij het gegeven wat aanzet tot het nagelbijten.
Hierop volgend is een gewenst routine vastgesteld dat is gekoppeld aan wat NO TOUCHY! de speler biedt. Hoe het positief kan bijdragen aan bewustwording en mogelijk zelfs tot het aanleren van nieuw gedrag. De serious game richt zich daarbij sterk op de routine die ontstaat vanuit de cue.
Om beter te begrijpen hoe een mens wordt aangezet tot gedrag is gekeken naar (cybernetic) feedbackloops. Om (menselijk) gedrag te veranderen of aan te passen zal deze loop aangepast moeten worden.
AGENCY, FLOW EN REWARDS
Wat maakt een spel interessant en hoe zorg je ervoor dat spelers blijven spelen? Motivatie en optimale (speel)ervaring komen hierbij in beeld. Ook de beloning die spelers krijgen voor het spelen maakt deel uit van een succesvol ontwerp. 
Om dit voor NO TOUCHY! in kaart te brengen is er gekeken naar agency, flow en rewards. Onder andere Maslow´s  Pyramide, de 4 G´s (Goods, Glory, Glee, Gods) en flow theorie zijn toegepast om te onderzoeken welke beloningsvormen terug komen in het huidige ontwerp van NO TOUCHY!
Serious games zijn bedoeld om gedrag onder de loupe te brengen en hier mogelijk verandering in aan te brengen. 
Om meer begrip en inzicht te verkrijgen voor gedragsverandering en door dit te koppelen aan motivatie wordt duidelijk hoe NO TOUCHY! als serious game ingezet kan worden tegen het nagelbijten.
Om gedragsverandering tot stand te kunnen brengen is van belang dat de nagelbijter nieuw gedrag aanleert. Leren kan op vele verschillende manieren en effectieve leertheorie zijn daarbij afhankelijk van de situatie. Diverse leertheorieën zijn voor deze serious game onderzocht en er is bepaald welke het meest van toepassing kunnen zijn voor de spelers van NO TOUCHY!
Daarbij is aandacht besteed aan scaffolding, de zone van naaste ontwikkeling en humanistische psychologie, waarbij kort is onderzocht wat het kan betekenen voor de nagelbijtende spelers.
TESTING & FEEDBACK
Het testen van het prototype zal uitwijzen hoe het in huidige vorm wordt ervaren en wat de verbeterpunten zullen zijn. Het prototype is in Adobe XD gemaakt en daarmee clickable en testbaar. De interactiviteit en gameplay is voor de app is nagebootst en de bijbehorende vibrerende ring wordt gesimuleerd met een belletje.
Onder de doelgroep vallen kinderen en volwassenen die last ervaren van hun gedrag rondom nagelbijten. Deze last kan zowel fysiek als psychisch zijn. De leeftijd van deze persoon is niet relevant, als diegene maar in bezit is van een mobiele telefoon en hier enige vaardigheden mee heeft.
Om het product kort te testen wordt het gedurende een middag getest door user Patrick en mijzelf. Zodra een testpersoon aan de nagels zit zal het belletje gaan rinkelen. Dit is de cue dat de app op je smartphone een melding zal geven voor het spelen van de game. Het is de bedoeling te spelen tot het moment dat de behoefte van nagelbijten bij de speler afneemt.
Testverloop
Testverloop
Verzamelde feedback
Verzamelde feedback
Verbetervoorstellen
Verbetervoorstellen
Uitvoering test
Uitvoering test
HOE NU VERDER?
Vanuit de test is waardevolle data verzameld dat gebruikt kan worden om de serious game te verbeteren. Voor nu is er een conclusie geschreven om aan te geven wat de huidige status is en wat de toekomst voor NO TOUCHY! kan betekenen.
En als kers op de taart een verwijzing naar de inspiratiebron voor de naam van de game.
EERDERE CONCEPTEN
Voordat NO TOUCHY! vorm kreeg zij er een aantal andere ideeën aan vooraf gegaan. Deze ideeën/concepten krijgen een eervolle vermelding, aangezien belangrijke onderdelen hiervan hebben geleid tot de huidige vorm van NO TOUCHY!
WAT HEEFT HET MIJ GEBRACHT?
Deze leerwerkgroep was opnieuw een bevestiging van hetgeen waar ik mijn plezier uit haal, namelijk op een creatieve wijze mijn emotie en empathie kwijt kunnen en betekenis geven aan een (doorgaans) serieus onderwerp.
Gedurende de lesweken ontstond NO TOUCHY! in een vrij laat stadium, later dan waar ik mij comfortabel bij voelde. Desondanks ben ik tevreden met het resultaat en mijn vertrouwen in het proces. Sommige onderdelen konden iets uitgebreider en achteraf had ik meer koppelingen kunnen maken met de lesstof van andere leerwerkgroepen. Dat is mijn les voor een volgende keer.
Mijn bewustwording rondom nagelbijten is in ieder geval aangewakkerd door NO TOUCHY!

You may also like

Back to Top