Iedereen maakt fouten, waarbij iedereen er anders mee omgaat. Ervaringen vanuit het werkveld kunnen helpen bij het vormen van een ander perspectief. Wanneer je een fout maakt leer je namelijk meer dan wanneer je alles alleen maar goed doet. Wat kan dit voor studenten betekenen?​​​​​​​
Tijdens dit ontwerppracticum voor het semester TransMedia Storytelling is in een half jaar met een team van 5 deeltijdstudenten gewerkt aan een casus van de opdrachtgever Experitent. Met de IDEO Design Thinking Method is in drie iteraties een uiteindelijk prototype ontworpen dat ondernemers en studenten op een speels festival samenbrengt en tot dialoog aanzet. Dit dialoog kan leiden tot verlichting, letterlijk en figuurlijk.
IDEO DESIGN THINKING
"Human Centered Design is a philosophy, not a precise set of methods, but one that assumes that innovation should start by getting close to users and observing their activities" - Donald A. Norman, Co-founder of Nielsen Norman Group
Met deze quote wordt de methode geïntroduceerd en laat zien waar de kracht van Design thinking ligt. Het wordt beschouwd als een specifieke benadering voor het creatief oplossen van problemen. Er zijn verschillende definities van Design Thinking. Het is een idee, een benadering en een manier om naar de wereld om ons heen te kijken. Design Thinking is een manier om problemen op te lossen door creativiteit. Het is geen foutloze aanpak; noch is het de enige benadering. Maar we kunnen wel zien dat het Design Thinking een hele grote rol speelt in het huidige ontwerplandschap.
De kracht ligt in het nemen van een aantal stappen: Discovery, Interpretation, Ideation, Experimentation en Ev0lution. Deze stappen kunnen in iedere willekeurige volgorde gevolgd worden.
Fase 1 - Discovery
De ontdekkingsfase draait om het verzamelen van gegevens. U wilt inspiratie opdoen voor je nieuwe product/service/concept. De vraag is waar je deze inspiratie kunt zoeken. Een van de principes van design thinking is om te beginnen met mensen, oftewel klanten, en te proberen hun behoeften en frustraties te begrijpen.
Fase 2 - Interpretation
Je gaat inzichten definiëren, door betekenis te geven aan de data (literatuur, observaties, interviews, etc) uit de eerste fase van het proces. Aan het einde van deze fase is de creative brief ‘klaar’, behalve het creatieve concept (dat komt na Ideation).
Fase 3 - Ideation
De probleemstelling is vastgesteld, tijd om zoveel mogelijk ideeën te genereren die een oplossing kunnen bieden voor de doelgroep. Zoek hierbij vooral naar oplossingen die antwoorden geven op vragen, zoals: "Hoe zorgen we ervoor..." of "Hoe zou de burgermeester...". In deze fase draait het niet om de kwaliteit van de ideeën, maar juist om de kwantiteit. Er zijn verschillende methodes om legio ideeën te genereren, maar gebruik vooral je creativiteit en associatief vermogen. Uiteindelijk worden alle ideeën vergeleken door ze te filteren en hieruit de best mogelijke oplossing te kiezen. Dit doe je door ze bijvoorbeeld tegen de inzichten te houden uit fase één.
Fase 4 - Experimentation
Toolkits & prototypes maken = ideeën tastbaar maken en delen met andere mensen. Voordeel: Je krijgt direct reacties, dus je leert snel hoe je je idee verder kunt verbeteren en verfijnen.
Fase 5 - Evolution
Hierbij gaat het over de ontwikkeling van je concept. hoort het plannen van je volgende stappen, het vertellen van je idee aan mensen die je kunnen helpen het te realiseren, en het vastleggen van je voortgang. Verandering duurt vaak een tijdje, en het is dan belangrijk om wel voortgang te blijven zien, ook al zijn de tekenen heel subtiel.
Door deze stappen met elkaar af te wisselen kan een dynamisch ontwerpproces ontstaan, waarbinnen op flexibele wijze gehandeld kan worden.
EXPERITENT - DE CASUS
Het nieuwe manifest van de voltijd van CMD Arnhem kent 10 principes. Fouten maken mag is principe 9. Experitent ziet een kans om dit principe invulling te geven door de TMS studenten uit te dagen. In teams wordt er geëxperimenteerd om te leren met als doel van gebreken en behoeften ‘troeven’ te maken, zowel binnen de opleiding als in het bedrijfsleven.
Experitent
Experitent is een groep CMD docenten die kansen ziet in het opzetten van een community en een movement die op verschillende manieren ondernemers uitdaagt om hun ervaringen uit het werkveld met studenten te delen op een inspirerende manier. De werkgroep Experitent is zich tijdens en na het inrichten van het nieuwe onderwijs blijvend bewust van de zoektocht die nodig is om aangesloten te blijven op de wereld.
Uitdaging
Transmediale technieken inzetten, waarbij wordt gezocht naar de werking van verhaal als middel om cultuur te vormen. In dit geval een cultuur waarin fouten erbij horen, evenals alle beperkingen en gebreken. Sterker nog, dat dit leidend is tijdens het ontwerpen. Verhalen en ervaringen transformeren om zo verschillende doelgroepen elkaar beter te laten begrijpen en raken.
Doelstelling
Experitent staat voor de beweging die nodig is om een cultuur te vormen binnen AIM waarbij fouten gevierd worden omdat ze inspireren en de waarde van leren meer vertegenwoordigen dan succes. Angst om fouten te maken staat experimenteren in de weg. Dit doorbreken kan helpen bij het bereiken van meer potentie.
Succes
Door nieuwsgierigheid, leerverlangen of zelfs leerangsten kenbaar te maken en deze factoren in te zetten kan verbinding en verdieping gevonden worden rondom het accepteren van het maken van fouten. Experitent gaf eerder aan dat TMS studenten worden uitgedaagd om de 9e principe van het manifest voor CMD voltijd invulling te geven. Er kan gesproken worden van een succes wanneer een idee de gewenste impact kan creëren bij de doelgroep, een beweging veroorzaakt en het stigma rondom fouten doorbreekt.
LOOP 1
Vanuit de casus is voor deze eerste iteratie de nadruk gelegd op het vaststellen van de doelgroepen en onderzoek hoe wij deze groepen kunnen samenbrengen door middel van impact dat is ontstaan vanuit negatieve ervaringen. Deze negatieve ervaringen verwijzen naar eerder gemaakte fouten waar men liever niet meer aan terug denkt.
Bij het prototypen is een ontwerp vormgegeven waarmee studenten en ondernemers een festival bezoeken en contact leggen met andere Tipi'tjes ; festivalgangers met een andere gedragsstijl en opvattingen rondom fouten. Door samen een dialoog aan te gaan kan er geleerd worden van andermans perspectief en kunnen nieuwe overtuigingen ontstaan.
Op het festivalterrein zijn een aantal gebieden te vinden die in het teken staan van de vier verschillende Tipi'tjes. Per gebied zijn diverse tenten te vinden waar men het gesprek met een ander aan kan gaan. Deze tenten staan symbool voor een safe-space, een veilige omgeving waar openlijk gesproken kan worden.
De onderzoeksvraag die binnen deze loop is gehanteerd staat hiernaast weergegeven. In deze beginfase is met name ontdekt wat de casus omvat en hoe daar invulling aan gegeven kon worden. Middels diverse technieken is er gebrainstormd, zijn paden verkend en kaders bepaald. Daarbij is onder andere onderzoek gedaan naar de belevingswereld van studenten en ondernemers.
Discovery - Mindmap casus
Discovery - Mindmap casus
Discovery - Onderzoek belevingswereld studenten
Discovery - Onderzoek belevingswereld studenten
Discovery - Toelichting YouMeVerse
Discovery - Toelichting YouMeVerse
Interpretation - Associatiekaartensessie
Interpretation - Associatiekaartensessie
Interpretation - Comparison chart
Interpretation - Comparison chart
Interpretation - Persona's
Interpretation - Persona's
Ideation - 1. Toevalstreffers
Ideation - 1. Toevalstreffers
Ideation - 2. Associëren
Ideation - 2. Associëren
Ideation - 3. Resociëren
Ideation - 3. Resociëren
Experimentation - Tipi Test
Experimentation - Tipi Test
Experimentation - Tentisiast festival map
Experimentation - Tentisiast festival map
Experimentation - Tentisiast tickets & polsbandjes
Experimentation - Tentisiast tickets & polsbandjes
Evolution - Slide van de presentatie
Evolution - Slide van de presentatie
Evolution - Ontvangen feedback van experts & peers
Evolution - Ontvangen feedback van experts & peers
LOOP 2
In het vorige prototype was het festivalterrein opgedeeld in verschillende gebieden, aansluitend op de soort Tipi-tjes. Door het in gebieden op te delen kan voor verdeling zorgen, terwijl het juist van belang is dat deelnemers op zoek gaan naar verbinding rondom het maken van fouten. Daarnaast is er nog voldoende ruimte om te onderzoeken en vast te leggen hoe het er in de tenten aan toe gaat. Hoe wordt een gesprek op gang gebracht?
Naar aanleiding van deze uitkomst is besloten dat in deze tweede iteratie gekeken zal worden naar de invulling van de tent. Hoe wordt het gesprek tussen twee vreemden op gang gebracht, hoe wordt er een safe-space gecreëerd en hoe worden twee deelnemers uiteindelijk aan elkaar gekoppeld? Wat is de meerwaarde van het festival voor de doelgroep? Ondernemers en studenten komen daar om te netwerken, maar dan is het ook belangrijk dat zij beiden de meerwaarde inzien van het festival en kunnen vinden waar zij naar op zoek zijn.
Er moesten een aantal uitdagende (ontwerp)keuzes gemaakt worden die hebben geleidt tot een tweede prototype. Deze tweede versie laat zien hoe festivalgangers in aanraking komen met het festival, hoe het gesprek in de tent verloopt en wat er globaal van hen wordt verwacht.
Discovery - Onderzoek cultuur, veiligheid & positieve propaganda
Discovery - Onderzoek cultuur, veiligheid & positieve propaganda
Discovery - Conceptontwikkeling
Discovery - Conceptontwikkeling
Discovery - Inspiratie
Discovery - Inspiratie
Ideation - Hero's Journey ondernemer
Ideation - Hero's Journey ondernemer
Ideation - Hero's Journey student
Ideation - Hero's Journey student
Ideation - Brainstorm motivatie, faciliteren & trigger
Ideation - Brainstorm motivatie, faciliteren & trigger
Experimentation - App #1
Experimentation - App #1
Experimentation - App #2
Experimentation - App #2
Evolution - Roadmap opzet
Evolution - Roadmap opzet
Evolution - Impressie van de test
Evolution - Impressie van de test
Evolution - Testresultaten
Evolution - Testresultaten
Interpretation - Positieve feedback
Interpretation - Positieve feedback
Interpretation - Twijfelachtige feedback
Interpretation - Twijfelachtige feedback
Interpretation - Sombere feedback
Interpretation - Sombere feedback
LOOP 3
De laatste iteratie is aangebroken. Het tweede prototype laat globaal zien wat de route van een festivalganger op het festival kan zijn en hoe een gesprek in de tent op gang komt. Maar er is een belangrijk detail nog niet aan bod gekomen. 
Een-op-een gesprekken zijn zeer waardevol, maar lastig te realiseren wanneer er bijvoorbeeld 5.000 bezoekers worden verwacht. 2.500 tenten neerzetten is daarbij niet realistisch. Ook is het voor iedereen niet even vanzelfsprekend om met een vreemde in een donkere tent te gaan zitten. Genoeg redenen voor uitbreiding.
Het festival wordt zodanig getransformeerd dat er drie verschillende tenten te bezoeken zijn, zodat iedere bezoeker zich comfortabel voelt. Het festival krijgt een gezicht in de vorm van mascotte Felix Error. En op het festival staan de fouten van Felix Error centraal in plaats van die van bezoekers.
Ideation - Doorontwikkeling karakter/mascotte
Ideation - Doorontwikkeling karakter/mascotte
Ideation - Inspiratie antihelden
Ideation - Inspiratie antihelden
Ideation - Stappenplan derde iteratie
Ideation - Stappenplan derde iteratie
Interpretation - Hub & Spoke
Interpretation - Hub & Spoke
Interpretation - Reis van bezoekers
Interpretation - Reis van bezoekers
Experimentation - Karakter 'Felix Error'
Experimentation - Karakter 'Felix Error'
Experimentation - Merchandise
Experimentation - Merchandise
Experimentation - App #3
Experimentation - App #3
Ideation - Brainstorm over invulling & formaten tenten
Ideation - Brainstorm over invulling & formaten tenten
Ideation - Brainstorm over lichtpunten
Ideation - Brainstorm over lichtpunten
Experimentation - De tentformaten
Experimentation - De tentformaten
Experimentation - Relevantie festival
Experimentation - Relevantie festival
Happy Felix
Happy Felix
HET EINDPRODUCT
Tentisiast Fest, dé plek waar ondernemers en studenten samenkomen en in plaats van successen het stigma rondom fouten durven te verlichten. Deze dialogen kunnen leiden tot die ene leuke stage, een waardevolle nieuwe medewerker of zelfs een vruchtbare samenwerking.
Felix Error heet je welkom en neemt je mee de fouten die hij heeft gemaakt en zijn ervaringen. Samen volgen jullie zijn reis om fouten anders te benaderen. Je ontmoet Felix voor de eerste keer via een sticker, poster of andere reclamevorm. Hij nodigt je uit om de app te downloaden. Dit doe je, je ontdekt wat voor Tipi'tje je bent en wat het festival inhoudt. Je besluit het festival te bezoeken. Je bent nieuwsgierig en wilt weten wat het voor jou kan betekenen.
Op het festival ontmoet je allerlei andere ondernemers en studenten. Je ziet verschillende soorten tenten staan en bent nieuwsgierig. Je besluit van iedere tent er eentje te bezoeken en schrijft je alvast in voor het bezoek aan een kleine en middelgrote tent. Een klein risico wat betreft het krijgen van een match zie je wel zitten, maar je graat toch ook graag voor een zekerheid.
In de tenten worden met stellingen fouten van Felix besproken. Hij vraagt in de tenten festivalbezoekers om hun hulp, zodat hij beter met zijn fouten kan leren omgaan. Dit vind hij nog erg moeilijk en ziet een fout als iets slechts. Doordat ondernemers en studenten aan elkaar gekoppeld worden ontstaat een situatie waarin zij het probleem van Felix bespreekbaar. Door het zoeken naar een oplossing ontstaat er langzamerhand verlichting. Verlichting in de zin van het verminderen van de last, maar ook letterlijk licht. Door deel te nemen aan een tent verdien je namelijk lichtpuntjes.
Lichtpuntjes geven jou de mogelijkheid om in de app de contactgegevens van gesprekspartners op te slaan. Je hebt namelijk een aantal 'slots' waar je deze gegevens kwijt kan, maar deze worden pas beschikbaar na het behalen van een bepaald aantal punten. En ben je helemaal fan van Felix Error en wil je bijvoorbeeld een t-shirt of een drinkflesje van Felix? Geef dan je lichtpunten uit om nog regelmatig terug te denken aan jouw succesvolle bezoek aan Tentisiast.
Eindproduct - Transmediaal Tentisiast
Eindproduct - Transmediaal Tentisiast
Eindproduct - App #4
Eindproduct - App #4

You may also like

Back to Top